BAMBUCKÉ MÁSLO – POKLAD ČERNÉHO KONTINENTU

Bambucké máslo. Shea Butter. Karité.

Oficiální název dle INCI *) pro označování na kosmetických výrobcích je Butyrospermum Parkii. Různé názvy stejné, v posledních letech opěvované složky kosmetiky, pečující o pleť a pokožku celého těla. 

*) Mezinárodní názvosloví kosmetických přísad (INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients

Použití ručně šlehaného bambuckého másla s bavlníkovým olejem:

- vynikající na suchou a citlivou pokožku

- ideální na suché a zničené vlasy

 -zmírňuje projevy psoriázy, podráždění, popálenin, atopických ekzémů, lupénky, dermatitid, suchých opruzenin ad.

- má antibakteriální a protizánětlivé účinky

zpomaluje tvorbu vrásek

- zabraňuje vzniku strií

- působí jako UV filtr o přibližné hodnotě 4

 

Jak aplikovat:

Máslo rozpustíme v dlani a aplikujeme na suché části těla, obličej nebo vlasy (bambucké máslo aplikujte před mytím na jejich konečky)

 

Původ surovin a místo zpracování:

bambucké máslo – původ – Burkina Faso (farma, kde se nepoužívá DDT, pesticidy a otrocká práce dětí)

esenciální olej z květu bavlníku – původ a zpracování  – Francie

ruční zpracování bambuckého másla a oleje z květu bavlníku – FLOW manufaktura Slovensko

Co je bambucké máslo?

Ryze přírodní surovina. Získává se rozemletím upražených semen plodů ořešáku Shea (Vitellaria paradoxa), stromu rostoucího v úzkém pásu rovníkové Afriky. Český, avšak dnes nepříliš používaný výraz, je máslovník. Tento strom roste i 15 let, než na něm začnou růst první plody. Plné produkce dosáhne obyčejně za 30 let a plody pak rodí dalších 200 let. Roste na savanách střední a západní Afriky a dorůstá do výšky až 20m. Má bohatě rozvětvenou korunu a plody stromu připomínají veliké švestky. Bambucké máslo se získává z velikých jader, které jsou ukryté v plodech.

Označení „karité“ je zažito především v samotné Africe, kde je tento dar přírody hojně používán již odpradávna jako balzám na kožní poranění, k péči o pokožku, její hydrataci a ochraně před extrémními vlivy počasí, především před sluncem. Bambucké máslo totiž působí jako UV filtr o přibližné hodnotě 4. Na černém kontinentu je karité zároveň potravinou.

Co je na bambuckém másle tak cenné?

Je vskutku bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny, především A, D, E a F. Především vitamín E, tzv. tokoferol, je velmi silným antioxidantem, čímž chrání buňky před volnými radikály a tím zpomaluje stárnutí, dokonce dle průzkumů působí prokazatelně jako prevence proti nádorovému bujení. Máslo působí antibakteriálně a protizánětlivě. Navíc je opravdu velmi dobře snášeno citlivou pokožkou. Svými vlastnostmi je předurčeno jak k běžné hydratační péči o pokožku, tak k ošetření podráždění, popálenin, atopických ekzémů, lupénky, dermatitid, suchých opruzenin apod.

Na našem trhu se setkáte převážně s použitím rafinovaného bambuckého másla, při troše hledání však lze nalézt i máslo nerafinované. Rafinované máslo se filtruje po zahřátí na 400 stupňů Celsia, přičemž jsou tímto procesem některé cenné látky degradovány a následně se do rafinovaného másla znovu přidávají. Takové máslo má jasně bílou barvu, je stabilní a jeho trvanlivost je při správném skladování i roky. Nerafinované organické máslo, které je spíše hnědé a obsahuje drobné nečistoty, je cennější tím, že neprošlo úpravou, nicméně nese riziko kazivosti, výskytu plísní apod. Je určeno k relativně rychlé spotřebě a na českém trhu je výrazně dražší.

Proces výroby:

Výroba bambuckého másla probíhá v několika fázích. Nejdříve se z plodu odstraní dužina. Takto očištěná jádra se nechají vysušit a následně se zbaví skořápek. Jádra bez skořápek se drtí. Rozdrcené kousky se ve velikých nádobách za neustálého míchání praží na otevřeném ohni.

 Opražené kousky se následně rozemelou na pastu, do které se za neustálého míchání přidává voda. Oleje másla při míchání vyplouvají na povrch, kde se srazí a sbírají.

Dále se hmota vymačkáváním a následným zahříváním na mírném ohni zbavuje posledních zbytků vody. Finálním produktem je žluté, jemné bambucké máslo, které se po ztuhnutí formuje do kuliček. Do takto čistého másla se po vyšlehání přidává esenciální olej z květu bavlníku – aromatická, vypařující se tekutina, kterou obsahuje bavlníkový květ. Veškerý proces výroby pravého bambuckého másla probíhá ručně! Náš krém z bambuckého másla je ručně vyšleháván po dobu tří týdnů.